Luomubroileri tulee kauppoihin 43

Luomutilalla Kauhavalla kasvaa parhaillaan 7 000 kananpojan erä. Muutaman viikon kuluttua luomubroilerit ovat myynnissä Prismoissa koko Suomessa. Pilottiin osallistuvat maataloustuottaja, elintarviketuottaja ja kauppa.

S-ryhmän asiakkaat ovat jo kauan kyselleet luomubroileria, mutta sitä ei ole ollut saatavilla. Sen menekkiin ei ole lihajalosteteollisuudessa uskottu, vaikka tavallinen broileri kovin suosittua onkin.

Torstaina 22.8.2013 Suomessa kasvanut luomubroilerierä tulee myyntiin kaikkiin Prismoihin, koska maataloustuottaja Hermanni Huhtala, luomulihatuotteita valmistava Pajuniemi Oy ja S-ryhmä päättivät kokeilla tuotteen menestymistä yhdessä.

Tarjolle tulee kokonaista broileria raakapakasteena sekä tuoreita siipipaloja, koipireittä ja marinoituja ja marinoimattomia rintaleikkeitä. Tuotteita on tarjolla noin kaksi viikkoa tai niin kauan kuin rajattua kokeiluerää riittää.

Luomubroilerin elämää

Ollaan Kauhavalla, suuren luomutilan kanahallin vieressä. Isäntäpari Hermanni ja Kirsi Huhtala sekä pariskunnan kolmekuukautiset kaksostytöt esittelevät tilaa.

Suuressa hallissa kasvaa parhaillaan 7 000 luomubroileria. Ne tuotiin Tanskasta vuorokauden ikäisinä untuvikkoina. Pilvisenä päivänä suurin osa broilereista nukkuu tai tepastelee hallissa. Luomuina näillä broilereilla on mahdollisuus käyskennellä kesällä ulkonakin. Niillä on myös paljon enemmän tilaa kuin tavallisilla broilereilla, joita saisi kasvattaa samassa hallissa moninkertaisen määrän.

Huhtalan tilalla kasvavat broilerit ovat Hubbard-rotua. Niitä kasvatetaan jopa 70 vuorokautta, paljon pidempään kuin tavallisia broilereita. Pidemmällä kasvuajalla pyritään ehkäisemään broilereiden terveysongelmia, kuten jalka- ja sydänvaivoja.

Hermanni Huhtala kertoo, että heidän luomubroilerinsa syövät oman tilan luomuviljaa sekä luomurehua, jota tuodaan Tanskasta. Suomesta vastaavaa ei saa. Broilereiden ruoka ei siis sisällä geenimuunneltua rehua, eikä ruokatuotannossa ole käytetty torjuntamyrkkyjä.

Luomusta suunnitellaan herkkua

Luomubroilereiden viereiseltä laitumelta tulee katseita. Uteliaat naudat haistelevat vieraita.

Hermanni Huhtala ja yrittäjä Arto Jokinen Pajuniemeltä  juttelevat tuotannosta, kuten aikaisemminkin. Nämä luomumiehet ovat kokeilleet myös luomukalkkunan kasvattamista.

Miehet sekä S-ryhmän väki odottavat mielenkiinnolla kokeilun tuloksia.

– Me uskomme, että Suomessa on mahdollisuudet kasvattaa luomubroileria ja että Suomesta löytyy muutama prosentti ihmisiä, jotka haluaisivat tuotteita säännöllisesti ostaa, Arto Jokinen sanoo.

Suomalaisten perheiden arkiruoaksi luomubroileria ei suunnitella, vaan enemmänkin viikonloppujen herkuksi. Tilan kissa naukuu aidalla, samaa mieltä tuntuu olevan sekin.

Luomun menestys kertoo jatkon

Vieraat on istutettu tilan päärakennuksen keittiöön kahville. Arto Jokinen, Hermanni Huhtala ja S-ryhmän päivittäistavarakaupan ryhmäpäällikkö Minna Slotte puhuvat luomun suosion kasvusta, luomutuotannon haasteista ja elintarvikeketjun yhteistyön tärkeydestä.

Luomubroilerikokeilu on esimerkki ketjun yhteistyöstä. Asiakkaiden kaupalle esittämistä toiveista sekä tuottajan ja jalostajan innosta lähtenyt halu kasvattaa luomubroileria on saatu yhdessä kaupan kanssa toteutettua siten, että se on kaikille osapuolille järkevää.

Pian alkavan kokeilun jälkeen nähdään, menivätkö tuotteet kaupaksi ja käydään läpi asiakkaiden antamat palautteet. Sen jälkeen keskustellaan jatkosta. Pitää miettiä, kuinka suuria eriä kasvatetaan, jotta tuotteiden tekeminen on kannattavaa ja miten kuluttajien tarpeisiin pystytään vastaamaan.

Luomubroilerin kasvatukseen kahvin äärellä kuitenkin uskotaan.

– Kyllä broilerit tuntuvat menestyvän luomuna. Jos joku jotain muuta sanoo, niin voi tulla tänne katsomaan, Hermanni Huhtala hymähtää.

43 vastausta artikkeliin Luomubroileri tulee kauppoihin

  1. Marika sanoo:

    WAU! Hienoa tuottaja-jalostaja-kauppiasketjun yhteistyötä! Kokonainen muninut kana onkin jo padassamme porissut (taivaallinen raaka-aine thaimaalaiseen kookos-kanakeittoon)! Innolla odotan tuoretta luomusiipikarjan lihaa ;D

  2. Titta Schultz sanoo:

    Hyvin harvoin ostan broileria. Jos sitä rupeaa saamaan luomuna, voin ostaa lähikaupastani Prismasta.

  3. Ville Alijoki sanoo:

    Hieno avaus! Vielä kiinnostaisi, mikä tulee luomubroilerin kuluttajahinnaksi? “Arkiruoaksi luomubroileri ei tule”, joten hinta lienee aika lailla tavisbroileria korkeampi?

    • Minna Slotte, SOK sanoo:

      Hei Ville Alijoki,

      luomubroilerin hinta on korkeampi kuin tavallisen, koska luomubroileri kasvaa hitaammin ja kasvatettavat erät ovat vielä kovin pieniä. Hinnat voi katsoa Foodie.fm-palvelusta.

      Terveisin,

      Minna Slotte
      ryhmäpäällikkö
      SOK Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus

  4. Tiina Kivinen sanoo:

    Mahtava uutinen! En suostu syömään vastenmielistä (hormoni)broileria ja luomubroileria on ollut aika hankala saada. Aina joskus ostamme pakasteesta luomukanaa, mutta tuore luomutuote on todella tervetullut!!!

  5. Liibus sanoo:

    Huippujuttu!! Meillä on melkein aina lihatuotteena naudan jauhelihaa, kun se on ainoa mitä luomuna löytyy lähikaupasta, ihanaa saada myös luomubroileria!! 🙂 Hinta tosin kovasti kiinnostaa…

  6. TuHanne sanoo:

    Kerrassaan loistava uutinen! Vielä kun saisi sitten pienempiinkin kauppoihin, ettei tarvi lähteä autolla huristamaan broilerin perään monen kilsan päässä olevaan prismaan.

  7. Hanna sanoo:

    Onpa varsinaista mielikuvaharhautusta s-ryhmältä! Uutisen kuvassa kanat tepastelevat ruoholla ja tilaa on ruhtinaallisesti. Jutussa kuitenkin kerrotaan luomubroilereidenkin kasvavan hallissa. Olisi mielenkiintoista nähdä se luomubroilereiden oikea elinympäristö!

  8. J-P sanoo:

    Hanna: “Pilvisenä päivänä suurin osa broilereista nukkuu tai tepastelee hallissa. Luomuina näillä broilereilla on mahdollisuus käyskennellä kesällä ulkonakin. Niillä on myös paljon enemmän tilaa kuin tavallisilla broilereilla”

  9. Piia sanoo:

    Kyl se vaan niin on et luomutuooteiden maut ovat aivan eri luokkaa! Toivoisin joltain valmistajalta koipia (huom ei koipireisiä) joista on luut poistettu ja nahka paikoillaan. Näissä kun sattuu olemaan vielä enemmän makua kuin paksuissa rintapaloissa. Tykkään matkia Jamie Oliveria ja aika harvoin hänkin valmistaa rintapaloista tai puhtaista fileistä yhtään mitään.

  10. Sari sanoo:

    Todella hieno homma, meillä siirryttäisiin heti niin arkena kuin pyhänäkin luomubroileriin, mikäli sitä vain olisi helposti saatavissa. Toivottavasti tulee pian myös Alepaan.

  11. Anita Nakari sanoo:

    Mahtava juttu! Itse olen kasvissyöjä, mutta lapsille ostan ehdottomasti luomubroileria. Meilläkin lasten lihavalikoima on rajoittunut lähinnä naudan jauhelihaan koska se on ainoa mitä paikallisesta S-marketista saa. Toivottavasti tämä kokeilu jatkuu ja tuotanto laajenee.

  12. Eeva sanoo:

    Toivoisin luomubroileria myös Hesan keskustan s-marketteihin, kun prismat ovat täältä aika kaukana autottomalle. Saatan kuitenkin tehdä ostosretken tällä kertaa ihan vain luomubroilerin vuoksi.

    Vaikka luomubroilerikin on tavallaan tehotuotettua, on se verrattuna broilerin normaalituotantoon kuitenkin paljon inhimillsempää. Broisku on ollut vähän pannassa kun mulle selvisi miten niitä tuotetaan. Luomumunia kun on jo jonkin aikaa saanutkin.

    Eikä kanaa ennenkään syöty jokapäivä – silloin kun sitä tuotettiin perinteisesti hitaammin.

  13. Minna Slotte, SOK sanoo:

    Hei Ville Alijoki, luomubroilerin hinta on korkeampi kuin tavallisen, koska luomubroileri kasvaa hitaammin ja kasvatettavat erät ovat vielä kovin pieniä. Hinnat voi katsoa Foodie.fm-palvelusta, kun tuotteet ovat myynnissä.

  14. Mika Vuorinen sanoo:

    Myyvä promo, aion kokeilla – luomu on perheen ostoksissa korkealla prioriteetissa.

  15. Arja Lehtonen sanoo:

    Hyvä juttu! Meillä ruvetaan nyt syömään broileria useammin, kuin ennen.

  16. Annikki Pyykönen sanoo:

    Syömme tila-broileria ainakin kerran viikossa, mutta nyt voimme herkutella:-D
    Se on ravitseva, sydänystävällinen ja kokkaajan inspiraatiot herättävä raaka-aine.
    Suosin luomutuotteita, vaikka hinta on hieman korkeampi.

  17. Kuusela Orvokki . sanoo:

    Odotan todellakin innolla ,ostan sitä vaikka hinta olisi hieman korkeampi

  18. Sari Airaksinen sanoo:

    Hieno uutinen! Kana ja broileri on hyvää ruokaa, mutta en osta tavallista koskaan surkeiden kasvatusolojen takia. Luomuna kyllä – vaikka olisi kalliimpaakin, kerran, pari kuussa sitä varmasti raskii ostaa. Eikä ihmisen tarvitse lihaa joka päivä syödä!

  19. Pia sanoo:

    Loistavaa, tätä on odotettu! Kyllä sitä erittäin mielellään maksaa enemmän luomusta kun vaihtoehtona on rääkätty geenimuunnellulla soijalla täytetty teholintu, jolta on jalat murtunut painonsa alla.

  20. Anna-Carin sanoo:

    Ihan mahtavaa, tätä onkin odotettu!!! Kumpa tulisi vielä myyntiin ihan s-markettiinkin eikä vain prismaan niin pääsisin itsekin ostamaan. Kannattaisi myös panostaa niihin marinoimattomiin tuorekamoihin. Luulisin, että ihmiset jotka ostavat luomua, ostavat mieluiten marinoimatonta…

  21. Kari Laine sanoo:

    Hienoa!!! täytyy uhrata Kelan rahaa viikonloppuna ja herkutella. Syödään loppukuu sitten jotain halvemaa.

  22. Kirsi Vitikka sanoo:

    Kiitokset edistyksellisestä toiminnasta. En ole voinut pitkiin aikoihin syödä siipikarjaa, koska kammottavissa oloissa kasvaneiden broilereiden ym. lihaa en syö. Toinen merkittävä asia on, että en syö myöskään gmo-lihaa ja Pajuniemen rohkea veto tarjoaa ratkaisun tähänkin ongelmaan. Toivon sydämestäni menestystä tervetulleelle hankkeelle.

  23. Beata sanoo:

    Loistavaa. Toivottavasti saa jatkossa myös K-kaupoista. Juuh, ja marinoimaton ostaisin.

  24. Vuokko Riihioa sanoo:

    Hieno juttu,pakasteeseen ostettuPajuniemen luomubroileria,valitettavasti Porin Prismat ei halua sitä pitää valikoimissa asiakkaat eivät ehkä heränneet tarpeeksi nopeasti ja erä jäi osaksi myytäväksi alennettuun hintaan,sääli,muttaonneksi K-Ruoka-Centerin kauppias on luvannut tilata sitä minullejos sitä saa.Toivottavasti saa.Tietenkin haluan sen ilman marinointi litkuja!!!!!!!!!! Luomubroilerin maku omaa luokkaansa,en halua enää syödä tehotuotettua!

  25. Maria sanoo:

    Miten tämän hienon kokeilun kanssa kävi? Meillä meni tämä ihan ohi eli ei ehditty saada tästä erästä luomubroileria, mutta seuraavasta erästä ostaisimme mielellämme (rummuttakaa siitä kunnolla mainosta, jos ja kun sitä jälleen toivottavasti kauppojen hyllyille ilmaantuu!)

    Toivottavasti kokeilu siis jatkuu ja muuttuu kokeilusta jatkuvaksi tuotannoksi, sillä kotimaista luomubroileria on todellakin odotettu jo vuosia. Mieluiten siis jättäisimme rahat kotimaisen luomubroilerin tuottajalle, tähän asti kun rahat menneet ulkomaiselle luomubroilerin tuottajalle.

    Kaipaisimme siten tietoa pikinmiten siitä, jatkuuko suomalaisen luomubroilerin tarina eli saadaanko sitä jatkossakin?

    • SOK Minna Slotte sanoo:

      Hei Maria,

      tuottajan, lihajalostajan ja S-ryhmän luomubroilerikokeilu herätti asiakkaissa paljon kiinnostusta. Suosituimpia tuotteita olivat koipireisi ja siivet. Erityisesti rintaleikkeiden kysyntä jäi kuitenkin vaatimattomaksi. Marinoidut tuotteet eivät myöskään kiinnostaneet kuluttajia. Kysyntään tietysti vaikuttaa muun muassa tuotteen hinta.

      Kesän lopussa toteutettu kokeilu ei tällä erää jatku, mutta koe-erän kokonaisia broilereita on vielä saatavilla pakasteena arviolta parin kuukauden ajan.

      Luomubroileria tulee saataville varmasti uudelleen tulevaisuudessa, sillä Suomessa on parhaillaan yrityksiä, jotka suunnittelevat siirtyvänsä luomubroilerituotteisiin muutaman vuoden kuluessa. Aiheesta uutisoitiin muun muassa Kauppalehdessä (3.10.2013).

      Terveisin,

      Minna Slotte
      ryhmäpäällikkö
      SOK Päivittäistavarakaupan ketjuohjaus

  26. Ohi meni sanoo:

    Näinköhän tätä mainostettiin riittävästi, itsellä meni ainakin ohi kuten monella tutullakin ja olemme kaikki kohderyhmää, myös rintaleikkeille. Vinkki: marinoidut tuotteet eivät varmasti ruuanlaitosta kiinnostuneita kiinnosta, koska niissä kaikissa on erittäin esanssinen ja valmisruuan maku, eivätkä lisäaineet ainakaan lapsiperheessä saa plussia. Toivottavasti tilalla jatketaan ja yritetään vaikka k-ryhmän kautta, jos Prisma ei panostanut riittävästi?

    • Kristiina sanoo:

      Olen samaa mieltä, että valitettavan huonosti oli tuotetta mainostettu. Onkohan tuo Kauppalehti nyt ihan tämän kohderyhmän mainospaikka… Ja marinointi on kummajuttu, sillä voisin kuvitella, että kohderyhmä, itseni mukaan lukien, arvostaa aitoa ja tuoretta makua eikä esanssilla peiteltyä liejukanaa. Todella toivon, että kokeilu ei jää vain tähän, mutta tällainen asia kyllä vaatii enemmän markkinoinnillista panostusta ja kohderyhmään tutustumista. Joten tuotetta ei voi teilata tämän pilotin perusteella, markkinointieffortin kyllä voi.

  27. Tuula Malo sanoo:

    Meni ohi minultakin, missään en huomannut mainostettavan. Jos olisin huomannut, olisimme ostaneet kyllä ja paljon! Luomubroileri olisi hyvä lisä ruokapöytäämme. Heti, jos/kun luomubroileria tulee kauppoihin uudelleen, menen kyllä ostamaan, jos vaan mainonta toimii paremmin.

  28. Ilkka Luoma sanoo:

    Taas kerran luomukansaa sumutetaan 6-0.Broileri sanana tai lajina ei mahdu samaan lauseeseen alkuperäisen luomu-ajatuksen kanssa.Ensin on jalostettu täysin sairas kanalaji ja sitten sekin yhtäkkiä muokkautuu luomu-muotoon.SYÖKÄÄ KANAA!

  29. Kristiina sanoo:

    Todella mahtava juttu! Ostimme pari päivää sitten luomubroileria pakasteena, ja kummastelimmekin, että mikäs tämä uusi aluevaltaus Pajuniemeltä oikein oli. Yleensä ostamme luomukanaa pakasteena.

    Valitettavasti vasta nyt sain tietää löydettyäni tämän artikkelin, että tuotteita saisi myös tuoreena. Ostaisimme HETI ja useammin, jos saa myös tuoreversiona. Pakasteversiota kun ei viitsi arkisin kokkailla. Myös luomukana olisi kiva tuoreversiona. Tällainen asia kaipaa kyllä markkinointia. Olemme juuri kohderyhmää, mutta emme todella kuulleet uudesta tuotteesta. Toivottavasti kokeilu ei loppunut.

    Luomubroileri oli erinomaista. Tosin en osaa verrata, sillä en edes syö “kidutusbroileria”.

  30. Terhi sanoo:

    Toivon todellakin, että kuluttaja löytää kotimaisen luomubroilerin riittävän usein ja säännöllisesti ja että korkeahkosta hinnasta huolimatta maksuhalukkuutta löytyy. Onneksi kotimainen tavanomaisestikin tuotettu liha on salmonellavapaata ja antibioottien käyttömäärät tuotantoeläimille vain murto-osa muuhun kehittyneempään Eurooppaan verrattuna, USA:sta puhumattakaan! Mielenkiinnolla odotan myös kaupan ja kuluttajien kommentteja uudesta sianlihan Laatuvastuu-hankkeesta!

Mitä mieltä sinä olet?