Parvesta purkkiin: silli on kesäruokien klassikko 0

S-kauppojen myydyimmät sillit:

  1. Rainbow sipulisilli 275 g
  2. Ahti tomaattisilli 250/150 g
  3. Boy sipulisilli 580/250 g
  4. Abba ranskalainen sipulisilli 240/120 g
  5. Ahti perhesilli 250/150 g

(Lähde: S-ryhmän ruokakauppojen myyntidata 5-8/2014)

Silli ja uudet perunat: varma merkki kesän alkamisesta!

Ennen kuin runsaasti terveydelle tärkeää omega3 –öljyä  ja D-vitamiinia sisältävä sillipurkki on pöydässämme, on kuitenkin tapahtunut  paljon.

Silli ja 4 miljardia kaveria

Silli, latinalaiselta nimeltään Clubea Harengus on Pohjois-Atlantilla elävä parvikala. Sillejä pyydetään pääsääntöisesti troolilla eli laahausnuotalla kaikuluotainta apuna käyttäen.

Yhdessä silliparvessa voi olla jopa 4 milljardia yksilöä!

Islanti, Norja, Englanti ja Yhdysvaltojen itärannikko ovat perinteisiä sillinkalastusalueita. Silliparvet viihtyvät pääasiassa rannikkovesissä ja ne käyttävät ravinnokseen planktonia.

Varsinainen sillin kalastuskausi ulottuu lokakuusta helmikuun puoliväliin. Pyydetyt saaliit varastoidaan pyyntialuksilla jäähdytettyihin tankkeihin odottamaan maissa tapahtuvaa jatkojalostusta.

Silliä pyydetään paljon myös rehun raaka-aineeksi. Jotta kestävät sillikannat pystytään turvaamaan myös jatkossa, on sillien pyyntiaikaa rajoitettu ja saaliit kiintiöity.

Kolmen luokan silliä

Sillit jaetaan tuotantotavan perusteella kolmeen pääryhmään: kypsytettyihin, marinoituihin ja fresh cut -silleihin.

Kypsytetty (ns. Fully Matured) silli:

  • Kutsutaan myös matjes-silliksi
  • Perataan lajittelun jälkeen päättömäksi ja suolataan suolarummuissa.
  • Suolan lisäksi kalaan lisätään sokeria ja säilöntäainetta, maustesilliin kuivamausteseosta.
  • Sillit kypsyvät ja maustuvat tynnyreissä noin 3-4 kuukauden ajan.
  • Kypsytyksen jälkeen sillit fileoidaan, nahoitetaan, pakataan uudelleen tynnyreihin ja varastoidaan kylmässä.
  • Esimerkkinä maustesuolatuista silleistä ovat Vesta-sillit ja sokerisuolatuista Ahti-sillit.
  • Kuluttajatutkimukset kertovat, että sokerisuolatut sillit maistuvat erityisesti miehille ja maustesuolatut naisille ja kaupunkilaisille.

 Marinoitu silli

  • Silliraaka-aine eroaa matjes-tyypin raaka-aineesta mm. siinä, ettei tynnyrikypsytystä ole.
  • Lajiteltu silli fileoidaan, nahoitetaan ja yleensä paloitellaan.
  • Sillipaloja marinoidaan muutamia viikkoja marinointialtaissa etikka-suolaliuoksessa.
  • Marinoidut palat siirretään tynnyreihin ja varastoidaan.
  • Etikkamarinoidun sillin säilyvyys perustuu etikan aikaansaamaan korkeahkoon happamuuteen.
  • Suolapitoisuus voidaan marinoidussa sillissä pitää kypsytettyä silliä alhaisempana  (noin 5 prosentissa).
  • Esimerkkejä marinoiduista silleistä ovat Rainbow-sillit ja Abba-sillit.
  • Miedomman makunsa johdosta marinoidut sillit maistuvat myös nuoremmille sillinsyöjille.

Fresh cut -silli

  • Sillejä ei kypsytetä.
  • Nahattomat tuoreet sillifileet suolataan tai maustesuolataan rummuissa tai suolauspöydillä.
  • Suolatut fileet varastoidaan suolaliemessä tynnyreihin .
  • Fresh cut -silli on silliraaka-aineista selvästi halvin johtuen yksinkertaisesta prosessista.
  • Fresh cut-silli ei ole kypsän aromaattista kuten tynnyrikypsytetty silli. Tuntuma voi olla hieman ”raaka ja kumimainen”. Rasvapitoisuus on usein myös alhaisempi.
  • Fresh cut-silliä käytetään usein etenkin HORECA-tuotteissa.

 

Artikkelikuva: Thinkstock

Mitä mieltä sinä olet?