Hevipussien kulutus vähenee – kestopussit S-kauppoihin asiakkaiden toiveesta 7

Hedelmien ja vihannesten pakkaukseen tarkoitettujen muovisten pikkupussien kulutus laski S-ruokakaupoissa yli 20 prosenttia vuonna 2017. Kappalemäärissä tämä tarkoittaa 52 miljoonaa pussia vähemmän.

Kulutuksen vähenemiseen on kaksi syytä: pikkupusseihin pakkaaminen kassoilla on vähentynyt ja biohevipussien suosio kasvanut. Biohevipussien käyttö on jopa viisinkertaistunut viimeisen vuoden aikana.

– Muovisten pikkupussien kulutuksen lasku on mahtava uutinen. Laskevat kulutusluvut tukevat hienosti meidän pyrkimystämme vähentää muovipussien määrää, vastuullisuuspäällikkö Senja Forsman S-ryhmän vähittäiskaupasta iloitsee.

Pikkupussien käyttö alkoi vähentyä muovikassisitoumuksen  myötä.

Loppuvuonna 2016 tehdyllä sitoumuksella kaupat pyrkivät välttämään muovijätteen syntymistä ja vähentämään merten roskaamista.

Kestohevipussi lisää vaihtoehtoja

Alkuvuodesta moniin S-ruokakauppoihin tulee tavallisen hevipussin ja biohevipussin vaihtoehdoksi uudelleenkäytettävä kestohevipussi hedelmien ja vihannesten pakkaamista varten.

– Kestohevipussit tulevat valikoimiin, koska asiakkaat ovat halunneet erilaisia vaihtoehtoja muovipussien oheen. Vaihtoehtojen tarjoamiseen meitä kannustaa myös muovikassisitoumus. Haluamme näin tehdä oman osamme muovimäärän vähentämisessä, Forsman kertoo.

Pussi kauppareissulle uudestaan ja uudestaan

Kestohevipussit löytyvät hevi-osastoilta. Ne ovat perinteisen hedelmäpussin kokoisia valkoisia polyesteripusseja, joissa on sininen nauha sulkemista varten. Pussissa on paikka vaa’asta tulostettavaa tarraa varten.

Pussin voi pestä käsin. Kestohevipussi maksaa 79 senttiä.

– Pussi kannattaa ensin ostaa ja irrottaa siitä kotona laput. Tämän jälkeen sen voi ottaa mukaan kauppareissulle uudestaan ja uudestaan. Itse olen ostanut näitä useampia eri kasviksia varten, Senja Forsman vinkkaa.

Kuva: Yhteishyvä

7 vastausta artikkeliin Hevipussien kulutus vähenee – kestopussit S-kauppoihin asiakkaiden toiveesta

 1. Ida sanoo:

  Äärimmäisen hyvä asia tämä tämä hevipussi. Itsekin olen ottanut käyttöön. Saisi vain pussi olla made in Finland, eikä Kiinassa tehty!

 2. Milla sanoo:

  Saako samaan pussiin laittaa useita eri kasviksia niin, että punnitsee eri lajikkeet aina ilman pussia ja sitten lisää ne pussiin? Tämä tietysti vaikeuttaa valvontaa, mutta toisaalta on kohtuutonta jos asiakkaalla on oltava 10 kestohevipussia…

  • Tiina Leppiniemi, SOK sanoo:

   Hei Milla,

   ehdottomasti 🙂 Samaan kestohevipussiin voi laittaa useita eri kasviksia kuten kuvaat.

 3. Hannu sanoo:

  Hevipussit pitäisi voida avata ja ottaa käyttöön heti vaa’alla ja maksaa kassalla samalla heviostosten kanssa. Näin voisi tehdä, jos pussin hintalappu olisi kiinnitetty pussin hintalappuliuskaan. Siis ei tarvitsisi ensin ostaa tyhjää pussia ja viedä sitä kotiin avattavaksi ja ottaa käyttöön vasta seuraavalla kauppareissulla. Jos kestopussit olisivat näkyvämmin esillä ja heti käyttöön otettavissa, niin niitten menekki kasvaisi varmasti. Vielä parempi kestopussien menekin lisääjä ja turhan muoviroskan vähentäjä olisi hedelmille tarkoitettujen muovipussien maksullisuus. Tässä S-ryhmä voisi olla edelläkävijä ja osoittaa vastuullisuutensa haitallisten jätteitten vähentämisessä.

  • Senja Forsman, vastuullisuuspäällikö, S-ryhmä sanoo:

   Hei Hannu ja kiitos hyvistä ehdotuksista!

   Hevipussit ovat myymälöissä hyvin uusi juttu, ja niitä kehitetään koko ajan asiakkaiden ideoiden ja toivomusten perusteella. Jos selkeä syy hintaetiketin kiinnittämiseen on, niin sen voisi lyhyesti kertoa tässä.

   S-ryhmä on tehnyt sitoumuksen, jonka tavoitteena on vähentää muovikassien ja -pussien kulutusta. Muovipussien määrää voidaan vähentää monella tavalla.

   S-ruokakauppojen heviosastoilla tuotteet voi esimerkiksi pakata myös biohajoaviin pikkupusseihin. Niiden menekki kasvaakin koko ajan: viime vuonna peräti 20 prosentilla. Samaan aikaan muovisten hevipussien menekki on laskenut 20 prosenttia. Suunta on siis oikea!

 4. Päivi Pukarinen sanoo:

  Hei, viime syksynä olinS- kaupassa työkokeilussa ja heti nähtyäni uudet hevipusst ostin niitä heti 3kpl ja ne ovat aina valmiina kankaisessa kauppakassissani. Vielä kun saisin miehenikin ottamaan ne käytöön – olisin tyytyväinen. Muovisia kauppkasseja ostan äärimmäisen harvoin. Kangaskasseja olen itse tehnyt ja lahjoittanut myös ystävilleni ja perheen jäsenille. Kangaskasseja ostan joskus, kun yllättäen muiden asioiden hoitamisen ohessa olen muistanut, että kaupasta pitikin hakea jotain. Jos minulla ei ole kassia mukana ja huomaasn tavaroiden purkamisesta kertyneitä pahvilaatioita saatan napata sellaisen mukaani ja pakkaan tavarat sellaiseen.. voisihan niitä pikkulaatikoita olla kassejen lähettyvillä muutenkin, se ehkä vähentäisi osaltaan muovistenkassien ja pussien kulutusta. Joskus” muinoin” niitä oli kaupoissa siinä kassan lähellä. t. Päivi

Mitä mieltä sinä olet?